maanantai 10. maaliskuuta 2014

Batman: Arkham Origins

Välttelin pitkään Originsin pelaamista sen saamien huononpuoleisten arvostelujen takia, sillä en halunnut pettyä. Tykkäsin Arkham Asylumista ihan älyttömästi ja keräilin jopa kaikki Riddlerin arvoitukset. Arkham Citystä pidin myös kovasti, mutta hyydyin keräilyssä hyvin nopeasti valtavan pelialueen takia. Luettuani, ettei Origins pidä yllä sarjan huikeaa tasoa, ajattelin etten välttämättä edes pelaa sitä. Pari päivää sitten päätin kuitenkin hetken mielijohteesta kokeilla, ja 15 tuntia peliaikaa humahti ohi aivan huomaamatta. Arkham Origins ei ehkä vedä vertoja Asylumille ja Citylle, mutta kerron teille salaisuuden: huonokin Arkham-peli on silti ihan pirun hyvä.

Mie oon lepakkomieeees!
Eikä Origins missään nimessä huono ole. Se jatkaa täsmälleen samaa linjaa aiempien pelien kanssa tuomatta juuri mitään uutta. Se on paljon parempi ratkaisu kuin sotkea valmiit, toimivat kuviot. Origins tuntuu enemmän City 2:lta kuin kokonaan uudelta peliltä, mikä ei todellakaan ole huono asia, kuten varmasti kaikki Cityn pelanneet tietävät. Pelialue on sama, mättö on samaa, vihollisetkin ovat pitkälti samoja. Kovin pitkälle metsään ei voida mennä. Erinomainen taistelusysteemi ei ole vanhentunut päivääkään, vaan vihollisia saa nakutella nassuun niin paljon kuin sielu sietää. Uutuutena mukaan tulevat sähköhanskat, joilla voi mätkiä ketä tahansa armoreista huolimatta ja jotka tekevät kovaa vahinkoa. Ne voi kuitenkin aktivoida vasta hetken riehumisen jälkeen. Toisaalta ihan hauska lisä, toisaalta välillä en jaksanut käyttää niitä ollenkaan (vaikka peli sitä koko ajan kärsivällisesti ehdotteli), koska ne tuntuivat melkein huijaamiselta vahvuutensa ansiosta.

Pelini bugasi tähän. Tuo naama tulee uniini.
Origins vain tuntui paljon kömpelömmältä ja bugisemmalta kuin aiemmat osat. Osittain kyseessä saattavat olla ajan kultaamat muistot, mutta kun yön ritari hyppää kolmatta kertaa samassa kohdassa jorpakkoon sen sijaan, että hyppäisi sen yli, immersio kärsii kovan kolauksen. Meinasin menettää uskoni suosikkisankariini myös, kun hän hajotti seinän, jäi jumiin sen palasten väliin ja kuoli hitaasti vihollistuleen. Tai kun hän lattian sijaan laskeutui kaiteelle, ei osannut sen päällä seisoessaan heiluttaa nyrkkejään ja otti komeasti pataan viholliselta, joka hänen piti yllättää. Lisäksi peli kertaalleen jäätyi ihan kokonaan, ja pariin otteeseen kohtasin bugin, joka esti tehtävässä etenemisen. Tällainen tilanne on juuri ylläolevassa kuvassa: vihollista ei vain mitenkään voinut kuulustella. Ilmeisesti noin komeaa kaveria ei vain voi olla tarpeeksi lähellä.

Mad Hatter saa pelissä oman sivutehtävänsä, mistä riemuitsin kovasti.
Sivutehtävinä voi ottaa kiinni enemmän tai vähemmän tuttuja rikollisia, kuten Riddlerin ja Anarkyn. Sivutehtävät olivat pääasiassa kiinnostavia, mitä nyt Deadshot jäi ottamatta kiinni, koska aargh miten rasittavaa se oli. Kulutin varmaan puoli tuntia yrittäen hienosti taktikoiden napata mokoman overpoweroidun nilkin, mutta kun hänellä oli enää milli helaa piinallisen pitkän hiippailun jälkeen, hän teleporttasi jostain syliinsä panttivangin ja, koska minulla toki oli jo nyrkki puolimatkassa ilmassa kohti häntä, hän tappoi viattoman vankinsa ja tehtävä toki failasi saman tien ja alkoi täysin alusta. Ymmärrän kyllä, että tehtävä on helppo kärsivällisellä mielenlaadulla, mutta jos sellaista ei löydy, ei auta kuin hakata nyrkillä seinää ja näppäimistöä ja olla enää ikinä yrittämättä uudelleen. Olkoon vapaana sitten, tuskin se montaa ihmistä ampuu.

Edustavien taisteluscreenshottien otto osoittautui vaikeaksi, sillä taisteleminen oli liian hauskaa.
Kaiken kaikkiaan Origins oli minulle positiivinen yllätys, sillä en odottanut siltä juuri mitään. Minulla oli todella hauskaa sitä pelatessani. Ehdottomasti suurin pettymys oli loppubossin puute, sillä sellaista ei voi sanoa pelissä olevan. Odotin vielä montaa haastavaa taistelua, kun peli yhtäkkiä loppui. Muuten juoni oli ihan kiinnostava ja toimiva. Metascore (74) ei taaskaan kertonut kaikkea, kumma juttu. Kyllä tämä ehdottomasti ansaitsee tulla pelatuksi, jos sarjan aiemmat osat on jo tahkonnut läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti